EMPIR STORIES

Från support till kundchef

Om yrkesvalet IT var en slump har knappast fortsättningen på Andreas Olofssons karriär varit det. Med snart 14 år inom koncernen är Andreas ett bra exempel på hur en internkarriär kan börja med support, ta vägen via produktutveckling och landa i rollen som kundchef.

– Under mitt fjärde gymnasieår bakades datakunskap ihop med elektronik och det blev kopplingen för mig, berättar Andreas Olofsson, kundchef i produktbolaget Portify. Andreas utbildade sig till elektriker på gymnasiet men läste sedan ett fjärde år via Komvux inom elektronik med inriktning data och har sedan dess hållit på med IT.
– Teknik är ett stort intresse för mig och jag har alltid varit tidig med datorer och telefoner. Innan telefonerna kommunicerade jag via modem.

Efter utbildningen blev den första anställningen i ett servicecenter där teknik lagades på plats. Andreas åkte senare runt och gjorde samma jobb men då med inriktning bärbara datorer.
– Jag hamnade till slut på Volvo och arbetade sida vid sida med gänget på Empir i Uddevalla under tre år, för att 2004 gå över till Empir.
På Empir var första uppdraget Factory Support och produktionsnära IT. Därefter har han arbetat med olika konsultuppdrag och senare delat tiden mellan konsultuppdragen och produkten BOKA.
– Idag är jag kundchef för det nystartade bolaget Portify. I ett nytt bolag gör alla allt men det är inget problem för mig. Jag har alltid haft kundkontakter och trivs med att ta ansvar.

 

Spännande tid

Andreas tycker att det har varit en spännande resa internt, dels för honom själv men också för koncernen - när han började var det ett kontor med knappt 20 anställda.
– Det har varit tufft men roligt, det passar mig som gillar problemlösning.
Det är samtidigt en ständig utveckling i branschen, det händer mycket och det går fort.
–Vi säljer IT på kran och bilar kör själva. Allt som händer är jättehäftigt men kanske lite skrämmande.
Under dessa 14 år är det arbetskamraterna som alltid varit den stora fördelen.
– Där jag är nu kommer vi alla från olika håll och det är positivt. Vi är utvecklare, chefer, säljare och designers, alla med ett stort kontaktnät, säger Andreas.

Vill du precis som Andreas vara en del av Empir Group? Läs om hur du kan gå tillväga under Karriär

Läs också: 

Lekfull programmering för unga talanger

Som programmerare blir du aldrig fullärd

Frida ställer krav